fredag 5. november 2010

Knut Hamsun - Victoria

Johannes er møllerens sønn. Han er en intelligent person og er kunnskapsrik. Han kan mye om naturen og har en uvanlig livlig fantasi. Han danner egne drømmeverdener og takler på den måten fattigdom, forskjeller og urettferdigheter. Johannes er tjenestegutt for en slottsherre og må ofte ro slottsbarna over til slottsøya. Blant disse barna er Victoria.

Johannes drar for å gjøre studier, når han så kommer tilbake har Victoria blitt en svært vakker kvinne – vakrere enn noen annen han har sett. Johannes drar imidlertid bort igjen, denne gangen for å bli forfatter. Victoria liker arbeidet hans, men det hun ikke vet er at mesteparten av det han har laget dreier seg om henne.

Johannes og Victoria blir forelsket – de elsker hverandre. Problemet er at slottsherren ikke har penger og kan ikke lenger drifte slottet, med mindre Victoria finner seg en rik herremann som har mulighet til å betale for dets videre eksistens.

Victoria velger å gjøre nettopp dette, hun følger sitt fars ønske og binder seg med økonomisk trygghet fremfor kjærlighet – hun gifter seg med Otto. Johannes forlovet seg derfor med Camilla, en kvinne han reddet fra å drukne for mange år siden. Johannes klarer imidlertid ikke å glemme Victoria, så han gir slipp på Camilla og lar henne gifte seg med en annen mann.

Til slutt blir Otto, som er mannen til Victoria, skutt i hodet på jakt. Victoria ligger dødssyk og sender derfor et brev til Johannes hvor hun brer ut om at hun alltid har elsket ham mer enn noen annen. Hun dør før Johannes får brevet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar